Hur förbereder du dig vid ett längre strömavbrott?

2022-12-15 bulletpoint for separating date from list of categories Nyheter

Vi är nu i en tid där vi alla blir uppmanade att minska vår elförbrukning och där finns en risk att strömmen stängs av. Vi som fastighetsägare kan inte påverka om strömmen stängs. Vi vill därför uppmana dig som hyresgäst att göra dig förberedd.

Hur håller du värmen? Hur får du tag på vatten? Och lagar mat?
Du ansvarar själv för att klara ett längre avbrott i ditt hem. Vi ger dig tips och råd på hur du kan förbereda dig vid ett längre el-, gas- och värmeavbrott.

När det blir kallt i lägenheten!
Uppvärmningssystem för flerfamiljshus är nästan alltid beroende av el för att fungera. Ett längre elavbrott vid kallt väder kan därför på kort tid bli ett allvarligt problem, både för er boende i huset och för byggnaden. När värmen slutar fungera i huset, tar det olika lång tid innan det blir kallt. Tiden innan det blir kallt är ca 3-7 dagar och beror bland annat på utomhustemperaturen, byggstandarden, hur utsatt huset är för vindar och hur ventilationssystemet är byggt.

Vad du kan göra om lägenheten blir utkyld?
Om det blir omöjligt att stanna kvar i lägenheten på grund av kylan, undersök i första hand om ni kan flytta till några släktingar eller vänner som inte är drabbade av störningen i värmeförsörjningen. Kontakta din kommun om de har värmestugor. I en del kommuner är dessa platser på förhand bestämda. Håll dig uppdaterad med att lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om läget eller för besked om andra sätt du kan få information från kommunen.

Det här är viktigt att ha hemma:

 • bulletpoint for list item Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
 • bulletpoint for list item Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
 • bulletpoint for list item Flaskor och dunkar med rent vatten. Många kommuner har reservkraft i beredskap för att vatten och avlopp ska fungera även under ett elavbrott. Om möjligt bör du ändå fylla upp vatten på flaska eller i dunkar som en förberedelse.
 • bulletpoint for list item Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
 • bulletpoint for list item Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
 • bulletpoint for list item Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
 • bulletpoint for list item Sovsäckar, filtar och varma kläder
 • bulletpoint for list item Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner
 • bulletpoint for list item Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd
 • bulletpoint for list item Extra batterier, laddade powerbanks.
 • bulletpoint for list item Kontanter, om betalkort slutar fungera. ta på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör


Med vänlig hälsning
Brinova Fastigheter AB

Fler nyheter